top of page

Εκπαίδευση - Σεμινάρια

Green Artivism, Erasmus+

Διήμερη συνάντηση και εκπαίδευση εταίρων του έργου Erasmus+ με τίτλο Green Artivism

Στις 9-10 Μαρτίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η 2η δια ζώσης συνάντηση των εταίρων του έργου Green Artivism, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Σκοπός είναι η εκπαίδευση πάνω σε μεθοδολογίες, υλικά και onlineεργαλεία για τη δημιουργία ενός ψηφιακού οδηγού που θα βοηθήσει νέους/νέες σε όλο τον κόσμο να διοργανώσουν ένα συμμετοχικό Green Citizenship εργαστήριο πάνω σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ευρωπαϊκών πολιτικών διαχείρισης και των αρχών του European Green Deal.

 

Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε μία κοινότητα νέων και να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή;

Το έργο Green Artivism έχει στόχο να προσφέρει στους/στις νέους/νέες καινοτόμα ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαλεία προκειμένου να βοηθήσει τη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή να ανακτήσει δυναμική – ειδικότερα έπειτα από την διακοπή που προέκυψε λόγω της πανδημίας Covid19. Μετά τις κλιματικές κινητοποιήσεις το 2018 από νέους/νέες με επικεφαλή την Γκρέτα Τούνμπεργκ, την καθιέρωση του EuropeanGreen Deal το 2019 και τις βασικές αξίες της νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Bauhaus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιανουάριος 2021), αυτό το έργο οραματίζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν μία δίκαιη, τοπική, πράσινη και οικονομικά βιώσιμη μετάβαση μέσω της χρήσης ψηφιακών καλλιτεχνικών εργαλείων για συνεργασία, διεκδίκηση, οικοδόμηση κοινότητας, συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες και σχεδιασμό πολιτικών.

Μάθετε περισσότερα εδώ

ISL, Erasmus+

Διήμερο εργαστήριο εταίρων του έργου Erasmus+ με τίτλο ISL

Η πρώτη διήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, σε ένα πλούσιο και δημιουργικό διήμερο στις 21-22 Ιανουαρίου. Οι εταίροι συναντήθηκαν για να συνδιαμορφώσουν το σύνολο των συμμετοχικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου

 

Στόχος του έργου ISL είναι η προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών σε νησιωτικές περιοχές αναδεικνύοντας των ρόλο των τοπικών φορέων στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών πολιτιστικού τουρισμού με έμφαση στις τοπικές αξίες και στην αυθεντικότητα των νησιωτικών περιοχών.

Με εταίρους από την Γερμανία (Cocreation Foundation),

την Ελλάδα (Commonspace Co-op),

την Ιταλία (UniCa : Università degli Studi di Cagliari)

και την Κύπρο (Centre for Sustainable Peace and Democratic Development - SeeD)

συνολικά 6 συμμετοχικά εργαστήρια εστιάζοντας στο στοιχείο της νησιωτικότητας και της βιώσιμης πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης.

Αστική Θερμική Νησίδα και Δημόσιοι Χώροι

Η Αστική Θερμική Νησίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πυκνά δομημένου χώρου. Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες, τόσο κατά τη μέρα όσο και τη νύχτα, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία των περιαστικών και αγροτικών περιοχών.

Το εργαστήριο "Η γειτονιά μου στον καύσωνα" ανήκει στην Πιλοτική Εφαρμογή «Αστική Θερμική Νησίδα (ΑΘΝ) και Δημόσιοι Χώροι» του έργου participatory LAB που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο: "Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες". 

Απευθύνεται σε κατοίκους ή επισκέπτριες/ες της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, με σκοπό να συλλέξουμε στοιχεία για το πως βιώνουν οι πολίτες τον καύσωνα, τους καλοκαιρινούς μήνες. Επικεντρώνεται στις γειτονιές της Κυψέλης, του Ελαιώνα, της Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας, του Χαλανδρίου και του Πειραιά.

Μπείτε στην πλατφόρμα

Προηγουμένως μπορείτε να δείτε αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης στο σχετικό βίντεο.

 

Παρακαλούμε απαντήστε μόνο για τις περιοχές όπου έχετε βιωματική γνώση, π.χ. ζείτε, εργάζεστε, επισκέπτεστε συχνά.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε σταθερό υπολογιστή ή laptop.

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια; Στείλτε mail στο info@commonspace.gr ή καλέστε στα 2130434085 και 6946335602 Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 10-6.

Euth Climate, Erasmus+ Youth

Σειρά διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαστηρίων

Πως μπορούμε να ανοίξουμε έναν διάλογο γύρω από την κλιματική αλλαγή σε νέους/ες και ακτιβιστές/στριες; Πως μπορούμε να οργανώσουμε ένα συμμετοχικό εργαστήριο ή μία συμμετοχική καμπάνια επικοινωνίας πάνω σε θέματα κλιματικής αλλαγής;

O βασικός στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων στη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή (CC) αλλά και να τους κινητοποιήσει να σχεδιάσουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Το έργο εστιάζει σε ευρωπαϊκές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε δομές όπως υγεία, μετακινήσεις και εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται με συνεργάτες από την Ιταλία (Fa bene.) και τη Σερβία (Caritas Srbije).

Αν ασχολείσαι με θέματα κλιματικής αλλαγής, εργάζεσαι με νέους/νέες, είσαι φοιτητής/τρια στους τομείς της αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, αστικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, σε καλούμε να συμμετέχεις στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων:

1. Module 1 - What is climate change?

Τετάρτη 29/3/2023, 18:00-19:30 (CET) (19:00-20:30 ώρα Ελλάδος)

2. Module 2 - Civic engagement & youth

Τετάρτη 5/4/2023, 18:00-19:30 (CET) (19:00-20:30 ώρα Ελλάδος)

3. Module 3 - Communication/awareness raising of a participatory project

Τετάρτη 12/4/2023, 18:00-19:30 (CET) (19:00-20:30 ώρα Ελλάδος)

4. Module 4 – Practice is better than ideas

Τετάρτη 26/4/2023, 18:00-19:30 (CET) (19:00-20:30 ώρα Ελλάδος)

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Ο σύνδεσμος Zoom για τα μαθήματα

*Η συγκεκριμένη σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων θα υλοποιηθεί στα αγγλικά.

**Θα ακολουθήσει επόμενη σειρά δια ζώσης εκπαιδευτικών εργαστηρίων καθώς και συναντήσεων εστιασμένες σε ειδικά θέματα και περιοχές της Αττικής.

bottom of page