top of page

Δεύτερο διήμερο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού,

ISL, Erasmus+, Λευκωσία

Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Λευκωσία, Κύπρος
 

Το δεύτερο διήμερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου ISL, Erasmus+, στην πόλη της Λευκωσίας στην Κύπρο στις 18-19 Μαΐου 2023. Στο διήμερο αυτό τοπικοί φορείς εκπρόσωποι των τομέων του τουρισμού και πολιτισμού θα συναντύηθιν για να σχεδιάσουν πολιτιστικές διαδρομές, να συζητήσουν για την αξία της πόλης στη ζωή και καθημερινότητά τους και να συν-διαμορφώσουμε το όραμα για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη της πόλης τους με επίκεντρο την Παλιά Πόλη εντός των τειχών στο σύνολό της!


Το ταξίδι έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων ως μια διαδικασία ανακάλυψης, εξερεύνησης, εσωτερικής αναζήτησης, γνώσης και ξεκούρασης. Ειδικά μετά την πανδημία παρατηρείται μια αλλαγή στις επιθυμίες των επισκεπτών καλώντας τους προορισμούς να εστιάσουν στην αυθεντικότητα και την διατήρηση της πολιτιστικής και τοπικής τους ταυτότητας! Στην ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία αυτό ακόμη και σήμερα παραμένει μια σημαντική πρόκληση που φέρνει τους ενδιαφερόμενους φορείς στο προσκήνιο καλώντας τους να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή του τουριστικού μοντέλου που ταιριάζει περισσότερο με τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τόσο των ατόμων και επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή όσο και των επισκεπτών.

Αυτή είναι και η λογική που ακολουθείται στο έργο ISL (Forming interdisciplinary Island Communities of Practice operating for sustainable cultural tourism models), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Erasmus Plus και στοχεύει στην προώθηση

συμμετοχικών διαδικασιών σε νησιωτικές περιοχές αναδεικνύοντας των ρόλο των τοπικών φορέων στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών πολιτιστικού τουρισμού με έμφαση στις τοπικές αξίες και στην αυθεντικότητά τους.

Ο στόχος αυτός πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά δημιουργικών συμμετοχικών εργαστηρίων σε 3 χώρες (Ελλάδα, Σαρδηνία/ Ιταλία και Κύπρο) εστιάζοντας στις νησιωτικές περιοχές ως προορισμοί που λόγω της νησιωτικότητας είναι ιδιαίτερα εύθραυστες απέναντι σε μη βιώσιμα τουριστικά μοντέλα.

 

Το ταξίδι μας αυτό συνεχίζεται με την Κύπρο και το δεύτερο εργαστήριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσια με στόχο μέσα από ένα γεμάτο διήμερο συζητήσεων να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τη μελλοντική αυτή εικόνα (όραμα)

ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου για το νησί όπως αυτό προκύπτει μέσα από τις αξίες των ίδιων των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού στο νησί.

 

Για να μάθετε περισσότερα σας περιμένουμε στο διήμερο συμμετοχικού σχεδιασμού που διοργανώνεται από την έμπειρη ομάδα της commonspace

στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ISL την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Σας περιμένουμε!
 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη διοργάνωσης του διημέρου, Διονυσία Κούτση, από την ομάδα της commonspace στο τηλέφωνο: 6949140641 ή μέσω email στο: koutsi.dionisia@gmail.com.

 

Περισσότερα για την ομάδα της commonspace μπορείτε να βρείτε εδώ.

bottom of page