top of page

Συμμετοχικές Δράσεις

ISL, Erasmus+

Διήμερο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ISL, Erasmus+

Ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς: Ένα συμμετοχικό εργαστήριο για τον πολιτιστικό τουρισμό της Λέρου

Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, Λέρος

Το πρώτο εργαστήριο του έργου θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Λέρου με στόχο μέσα από ένα γεμάτο διήμερο συζητήσεων να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τη μελλοντική αυτή εικόνα (όραμα) ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου για το νησί όπως αυτό προκύπτει μέσα από τις αξίες των ίδιων των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού στο νησί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη διοργάνωσης του διημέρου, Διονυσία Κούτση, από την ομάδα της commonspace στο τηλέφωνο: 6949140641 ή μέσω email στο: koutsi.dionisia@gmail.com

Αστική Θερμική Νησίδα και Δημόσιοι Χώροι

Εργαστήριο χαρτογράφησης των επιπτώσεων του καύσωνα στο κέντρο της Αθήνας

Σάββατο 10 Ιουλίου 2022, 10:20-13:30 στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη (στην συμβολή με την οδό Επτανήσου).

 

Η εκδήλωση και η συμμετοχή στο εργαστήριο εκτυλίσσονται στα πλαίσια της ημέρας δράσεων στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη για τα ΚΟΙΝΑ με γενικό τίτλο:

Τι “Κοινό” έχουμε;

Μπορούμε να συλλάβουμε μια άλλη πόλη από αυτήν που ξέρουμε μέχρι σήμερα, μια πόλη που παράγεται από τους ίδιους τους κατοίκους της;

Με αφετηρία ένα λογοπαίγνιο γύρω από το Κοινό, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα εγχειρήματα και ομάδες της πόλης, ιδέες και πρακτικές, αλλά και να φανταστούμε νέους τρόπους κοινωνικής ζύμωσης και οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ

Αστικές Δεντροστοιχίες - Χαλάνδρι

Συμμετοχικό εργαστήριο / focus group

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, 20:00 στο αθλητικό κέντρο Παπαδάκη.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί ένας συμμετοχικός περίπατος και στην συνέχεια ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού στο αθλητικό κέντρο Παπαδάκη.

Τα δέντρα είναι το σημαντικότερο στοιχείο του αστικού πρασίνου και ο ρόλος τους είναι θεμελιώδης για την ποιότητα ζωής στην πόλη και τη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων. Τα κοινόχρηστα παρόδια αστικά δέντρα και ιδιαίτερα εκείνα που φύονται στο πεζοδρόμιο πέρα από την προστασία των πεζών από τον ήλιο, τη βροχή και τη ζέστη συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την οδική ασφάλεια, καθώς και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο τα δέντρα καθώς είναι ζωντανοί οργανισμοί με συχνά απρόβλεπτη ανάπτυξη και συμπεριφορά, μερικές φορές προκαλούν προβλήματα, ιδιαίτερα όταν φυτεύονται χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη και σχεδιασμός.

Η πιλοτική εφαρμογή «Παρόδιες αστικές δενδροστοιχίες και συμμετοχικός σχεδιασμός» έχει ως στόχο την έναρξη μιας οργανωμένης συζήτησης, μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης, σχετικά με το πολυπαραγοντικό θέμα των δέντρων στα πεζοδρόμια, με την συμμετοχή ειδικών, αρμοδίων και ενεργών πολιτών.

Με τη βοήθεια του participatory LAB θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:

- Τελικά θέλουμε δέντρα στα πεζοδρόμια;

- Τί προδιαγραφές θα πρέπει να έχει ένα πεζοδρόμιο για να φιλοξενήσει δέντρα; (π.χ. πλάτος, υλικό διάστρωσης, βάθος φύτευσης).

- Τί προδιαγραφές θα πρέπει να έχει ένα δέντρο κατάλληλο για φύτευση σε πεζοδρόμιο; (π.χ. διάμετρος κορμού, μέγιστο ύψος, σχήμα κόμης, φυλλοβόλο-αειθαλές, κ.λπ.).

- Χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό επίπεδο; (π.χ. νομοθεσία, πολεοδομικός σχεδιασμός κ.λπ.).

Εξετάζοντας την περιοχή κοντά στις οδούς Σαρανταπόρου, Σοφοκλή Βενιζέλου και Λευκωσίας στο Χαλάνδρι, η Νατάσσα Νικολάου (ΠΕΕΓΕΠ- Γεωπόνος του Δήμου Χαλανδρίου) με την υποστήριξη του participatory LAB διοργανώνουν ένα συμμετοχικό εργαστήριο / focus group.

 

bottom of page